Feynman en/of Feiten – Stikstofcyclus

Een meisje van dertig woont nog op vijf vierkante meter bij haar ouders. Ze is een bloem die niet open kan. Ze heeft een baan, staat negen jaar op een wachtlijst voor een huurwoning en kan ruim drie ton lenen voor een koopwoning. Ze is kansloos. Haar leven staat stil. Ze vindt geen partner en kan geen gezin stichten. Uitstel wordt afstel. Ze is een boegbeeld van een verloren generatie.
Ze is niet alleen, er zijn een half miljoen mensen met een baan, zonder bestaan. Ze mogen niet volwaardig meedoen. We missen 396.000 woningen en dat groeit langzaam naar twee miljoen. Zelfs de meest extreme milieuactivist gaf in 2019 al toe dat woningbouw een verwaarloosbare uitstoot heeft. Dat woningbouw gegijzeld wordt, is inhumaan, wonen is een primaire levensbehoefte.
Minister Femke Wiersma pruttelde over 42 tot 46% stikstofreductie. De sector schreef een plannetje dat verder ging. Deze plannen zijn in 2023 doorgerekend. (PDF p4) Bij 50% reductie mogen we in 96% van Nederland niet bouwen. Bij 100% reductie mogen we 95% niet bouwen. De paar uithoeken waar we mogen bouwen, wil minister Mona Keijzer niet bouwen. U mag wonen in luchtkastelen.
Het is sowieso idioot dat een universeel mensenrecht het bij de gerechtelijk macht aflegt tegenover bestemmingsplannen, welstand of stikstofwensdenken. Deze magistraten mogen wat vaker praten met woningzoekenden. Ze zijn partij in elke procedure over (nieuwe) woningen, ze hebben geen thuis. Deze toga's mogen ook een keertje buiten slapen om weer te aarden in de maatschappij.
Wat wij ook doen of laten, hoe extreem ook, het is in het huidige stikstofmodel met kritische depositiewaardes nooit genoeg en dat weten we al jaren. Ik heb nooit begrepen waarom die doorrekening en conclusies van het Ministerie van Financiën niet insloegen als een bom. Deze documenten bewijzen dat we bezig waren met een onmogelijke missie, er zijn nul oplossingen.
Wie dat blijft negeren, is veroordeeld om in cirkels te bewegen. Je zal gevangen in een model steeds een stapje reduceren, tientallen miljarden verbranden en steeds weer tot de conclusie komen dat het niet genoeg is. Je komt daar nooit uit. Je kan de helft van de veestapel reduceren, dan de andere helft, dan stoppen met fossiele brandstoffen en andere uitstoot, maar het wordt nooit genoeg.
Wij kunnen onze veestapel opheffen, maar dat verandert de consumptie van vlees niet. Onze landbouw is de meest milieuvriendelijke ter wereld. Dankzij het Europese vrije verkeer van goederen zal die productie verplaatsen naar landen met minder regels. Dan krijg je anderhalf keer zoveel uitstoot. We delen op deze planeet dezelfde atmosfeer. NIMBY-beleid geeft averechts natuurbeleid.
Dat Nederland al forse stappen gemaakt heeft, zie het je beste in het weekendeffect in ammoniak. Je kan precies zien waar de Belgische en Duitse grens loopt, daar mag meer en daar gebeurt meer. Hetzelfde zie je in de kaart met stikstofoxiden. We weten al jaren dat zonder onze veestapel deze buitenlandse uitstoot stijgt naar gemiddeld 61,1% van de depositie. (PDF p6).
Alleen al binnen de tunnelvisie van stikstof kun je uitrekenen dat sommige Natura2000gebieden langzaam zullen dichtgroeien. Je kan dat zien als natuur die niet behouden blijft, je kan dat zien als natuur die met haar tijd meegaat. Sommige gebieden worden namelijk ook natter of droger, de temperatuur zal stijgen of dalen. Nederland is veroverd op de zee en zakt er langzaam in terug.
Begin vorige eeuw leerden we hoe we kunstmest konden maken van aardgas. We gebruiken daarvoor een kwart van onze aardgasproductie. De wereldwijde voedselproductie nam een enorme vlucht, de bevolking op deze planeet explodeerde van 1,6 naar 8,2 miljard. De helft van ons eten bestaat vanwege kunstmest uit aardgas. Dat aardgas raakt ooit op, daarvoor wordt het duur en zeldzaam.
De stikstofkraker van GOZ en Lely Sphere zijn niet alleen nodig om de stikstofuitstoot te reduceren, ze zijn nodig om stikstof op te vangen en akkerbouw mogelijk te houden. Boeren hoeven niet meer te betalen voor de afvoer van mest of de aanvoer van kunstmest. Voedselproductie wordt goedkoper. Zulke circulaire landbouw is noodzakelijk om afhankelijkheid van fossiele brandstoffen af te bouwen.
Stikstof is geen vervuilend afval, het is een cruciaal element voor het leven.
Reaguursels
Dit wil je ook lezen

Nederland in oorlog (met stikstof)
Hallo, wij willen ook meedoen op het wereldtoneel!


TK LIVE - Stikstofdebat met Femke Wiersma (foto)
HUP FEMKE (deze, niet die andere)

Stikstofmoeder Christianne van der Wal nieuwe BOVAG-baas
De vlag kan alweer uit!

Johan Vollenbroek en zijn maten DREIGEN minister Wiersma met rechtszaken over stikstof
Oh nee, we bedoelen 'milieuorganisaties'



LIVE! Uitspraak stikstofzaak Greenpeace vs. Staat
Een uitspraak met verregaande gevolgen

Rapport Planbureau: Tiny house-flexwoningen ook al geen oplossing voor woningnood
Mensen die nog steeds denken dat Nederland bedoeld is om in te wonen andermaal perplex

Feynman en/of Feiten – Een kijkje in de keuken
Wie denkt in problemen, vindt geen oplossingen