Bevingsbrief. Noorderling doet zegje op GS: 'Een klagende Groninger is als een stakende werkloze'
Zelf woont ie op een woonboot, maar "het bibbert bij de buren, en dat is toch ook irritant." Is wel zo. Goeie brief ook, over Groningers die vastlopen in het veen van het gasdebat. Knip, plak, pak er een Hooghoudt bij, Groninger Bram Kloos doet zijn zegje:
**Een klagende Groninger is als een stakende werkloze
**Soms heb ik het idee dat we de oplossing voor de aardbevingsschade uit het oog verliezen door het vele geouwehoer. Sterker nog, alsof we maar moeten accepteren dat er geen goede oplossing is. Door de jarenlange tegenwerking van de staat, van de NAM, lijkt het alsof een compromis de enige oplossing is, een oplossing waar twee partijen met tegengestelde belangen zich bij moeten neerleggen. Maar dat is natuurlijk niet zo, een staat zou geen compromis moeten willen sluiten over de veiligheid van haar burgers. De staat neemt Groningers niet serieus, al doen ze tegenwoordig wel alsof. Historische panden worden gesloopt, omdat het te duur is om ze op te knappen, en mensen krijgen pas na maanden bericht of ze een compensatie krijgen voor hun schade. En de NAM nog steeds hetzelfde spelletje. Vaak hoor je nog: "Als dit in Holland was gebeurd..." en dat klopt natuurlijk, want dan waren het de huizen van de bestuurders zelf geweest die waren gaan rammelen. Dan was het al opgelost. Dat weten we, maar laten we het er niet meer over hebben, want as is verbrande turf.
De beving van 3,4 bij Zeerijp, is ook in de stad gevoeld, dat helpt wel voor de beleving. Het draaiboek stond natuurlijk klaar, uitgedacht door de politiek en de NAM om in te zetten bij precies zo’n gebeurtenis. De persberichten waren al geschreven, en konden snel de deur uit. Het loopt zoals voorspeld door de spindoctors. Wiebes speelt de bezorgde politicus, de NAM doet symbolisch een stap richting de Groningers door twee onrendabele gaswinputten te sluiten, ze kijken er zeer serieus bij, alsof ze een groot offer brengen, en ze kunnen de Groningers hopelijk weer stil houden tot de volgende beving. Agenten staan klaar om bij al te opgewonden provincialen even een persoonlijke waarschuwing af te geven als duidelijk wordt dat ze willen protesteren bij de aankomst van de regent, want zo doof je zulk smeulend ongenoegen.
Wiebes, die eerst 4 jaar lang bij een ander ministerie verontschuldigend kon roepen dat het een zooitje is maar dat hij er echt niets aan kan doen, komt nu hier de schlemiel uithangen die het ook maar op zijn bordje geschoven heeft gekregen. Hij wil echt het beste voor de Groningers, het is vre-se-lijk allemaal. Echt. Maar ja, hoe los je het op? Hij haalt nog maar eens zijn schouders op, en in zijn ingevallen grijze gelaat, dat een bezorgde en meelevende uitdrukking moet uitbeelden, lachen de oogjes alweer. Het is ook niet zijn probleem eigenlijk wil hij maar zeggen. Zijn voorgangers, ja die hadden het veel beter moeten doen, maar nu. Tsja wat is er nog aan te doen?
Na wat sussende woorden gaat de professionele bureaucraat met de hangende schouders weer terug naar Den Haag.
Al in de jaren negentig van de vorige eeuw waren er klachten over scheuren in boerderijen. Sommigen klaagde in het openbaar, in de krant of startten een procedure tegen de NAM. De NAM zette advocaten in en betaalde wetenschappelijk klinkende onderzoeksbureaus om de argumenten van de klagende bewoners te ondermijnen. Het gemor was makkelijker te onderdrukken, er waren geen sociale media. De bevingen hadden niets met de gaswinning van doen, was de lezing. Schouderophalend werden de klagende Groningers met een kluitje in het riet gestuurd. Maar het was een publiek geheim. Verzakte boerderijen, aardbevingen, wij wisten het. Het komt door het gas.
Al dat gezever over verminderen van de winning is een afleidingsmanoeuvre, omdat Den Haag niet wil betalen. Weg met het schadeprotocol, het is duidelijk wat nodig is. Alle huizen moeten bevingsbestendig. Allemaal. Niet na een inspectie omdat er een scheur in de muur zit, met een half jaar wachttijd omdat het bedrijf dat door de NAM is omgekocht te weinig tijd heeft, nee alle huizen, ook die nu nog geen schade hebben, en wel nu. En als er schade komt, betalen. Geld mag geen rol spelen als het om veiligheid gaat. Daar verandert geen kruiperige politicus wat aan die zich al vantevoren excuseert.
Wat boeit het hoeveel gas er nu gewonnen wordt? Het kwaad is geschied, en nu moet het opgelost worden. En ja dat kost geld, kom maar door. Weet je wat ook geld kost? Een Betuwelijn, een HSL, een Noord/Zuid-lijn en een bank die omvalt. Het is blijkbaar allemaal belangrijker dan een huis dat instort. Het probleem is dat de Groninger niet gaan staken. Dat de regionale blaadjes veel te begripvol zijn voor de Hollanders. Het gas heeft ons toch ook veel goed gebracht. Leg dat nog eens uit als er wel iets mis gaat. Een kinderkamer die instort. En ga daar dan staan en uitleggen dat onze staat te pauperig was om te zorgen dat kleine Gezina veilig kon slapen.
Pas als alle huizen bevingsbestendig zijn maakt het niet meer uit, pomp maar op wat je wilt. Dan klagen we wat, en drinken nog een Hooghoudt en halen onze schouders op. In een bevingsbestendig huis.
Bram Kloos
Noorderling
Reaguursels
Dit wil je ook lezen
Ho wacht ho even wat NUANCE bij het bericht 'Meer hypotheekvoordeel voor hogere inkomens'
GeenStijl, het nieuws van alle kanten
'VVD' 'boos' op 'minister' van 'Sociale' 'Zaken' 'vanwege' 'agenda' 'hardwerkende' 'Nederlander'
Sorry van de aanhalingstekens maar kom nou
Puist Schoof I nog altijd niet uitgeknepen
Pakken donkere wolken zich samen of schijnt de zon nog steeds?
GeenStijl pleit voor BackBenchers Drempel in Tweede Kamer
Minder minder reeds verschrompelde proefballonnetjes
Bombshell in De T. over begrotingsgesprekken: Omtzigt 'schreeuwde en huilde', iedereen wantrouwt vvd, Wilders 'ambivalent'
Een LEKKER BEGIN van het politieke jaar
DE BALANS - Na 1 maand kabinet Wilders I
""""Het strengste asielbeleid ooit""""