achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Noodlijdende Witte Zwaan der Natie (KLM) huurt BN'ers en 'anti-racismeactivist' Mitchell Esajas om week lang diversiteit en 'coming out day' te vieren

Of is het blanke zwaan?

Jaaroverzicht 2023

Het personeel lijkt niet unaniem te spreken over deze actieweek, en niet omdat er geen plaats voor zou mogen zijn hoor, maar omdat er vooral heel veel andere, echte, dingen misgaan bij KLM, waardoor zo'n divsersiteitsweek performatief en gedwongen voelt.

Er worden o.a. ingevlogen: Splinter Chabot (valt niet op vrouwen), Özcan Akyol (Grieks) en anti-zwarte piet en anti-racismeactivist Mitchell Esajas (ridder in de Orde van Oranje-Nassau).

De Telegraaf schrijft: "Intern is er kritiek op deze week, niet omdat hij niet belangrijk zou zijn, maar een deel van de werknemers vindt de relatief grote aandacht voor ’woke’-thema’s’ niet passen zolang de bedrijfsvoering niet op orde is. „Een week lang diversiteit vieren is wat lang als de operatie een puinhoop is”, zegt een KLM’er. En hij is niet de enige, blijkt uit een rondgang van De Telegraaf.

Onlangs werd bij KLM een campagne gestart hoe mensen collega’s op een politiek correcte manier aan moesten spreken. Volgens voorman Reinier Castelein van vakbond De Unie is KLM een bedrijf dat als ’voorbeeld’ geldt qua inclusiviteit en diversiteit. „Ik schrik alleen van de namen die genoemd worden om diversiteit te vieren. Als je mensen bij elkaar wilt brengen dan nodig je geen polariserende activisten en columnisten uit. Akyol heeft zich in de coronaperiode ook laatdunkend uitgelaten over de KLM-piloten, waarbij hij een gebrek aan kennis en empathie liet zien."

Ondertussen ervaart KLM-personeel van elke rang de vergaande gevolgen van onderbezetting en algeheel gebrekkige bedrijfsvoering:

"Vliegend personeel klaagt intussen over kapotte vliegtuigen en stoelen en toiletten, dat leidt tot veel annuleringen. Een maand geleden stelde topvrouw Rintel dat KLM pas in 2027 weer voluit zou kunnen vliegen door gebrek aan technici en onderdelen. Dit gebrek aan perspectief op de korte termijn levert op de werkvloer frustratie op.

„Mijn taak aan boord is verworden tot een oeverloos excuses maken en compenseren door middel van vouchers en flessen wijn die ik weggeef aan boze passagiers. Ik heb het gevoel, samen met veel van onze klanten, dat we in een neerwaartse spiraal terecht zijn gekomen. We zijn van trotse zwaan verworden tot een lelijk eendje”, zegt een stewardess. Een deel van het kantoorpersoneel wil ’groen’ doen en de klanten opvoeden met bijvoorbeeld meer vega-catering. Maar op routes naar Afrika werkt dat bijvoorbeeld niet, omdat de reizigers allemaal kip willen eten. Dat leidt tot onderlinge frictie."

Lohol, Nederlands kantoorpersoneel vs de Afrikaanse werkvloer!

KLM zelf gaat niet in op vragen over de kosten van dit evenement, maar woordvoerder reageert wel met:

"Onze operatie op orde krijgen is en blijft onze eerste, tweede en derde prioriteit. Daar hoort ook bij dat we een open en aantrekkelijke werkgever zijn voor onze 33.000 medewerkers met zeventig verschillende nationaliteiten, zodat we hen behouden en de nieuwe werknemers aantrekken die nodig zijn om de operatie vlot te trekken. Aandacht voor ons inclusiviteitsbeleid op diversiteitsdag hoort daar vanzelfsprekend ook bij."

Aandacht is één, een prijzige hele week is een ander.

Prachtig wel

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.