achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Franse wijnoogst voorspelt opwarming aarde

Vergeet al die ingewikkelde klimaatmodellen. Lees je wijnfles en je weet het ook: wat in het vat zit, warmt op

Het laatste restje leven van Sargasso zit in het twitteraccount @Datagraver en die ontdekten iets geinigs. In een gesprek met de verder ontiegelijk vervelende televisiedrinker Ilja Gort, die de veraison van zijn wijndruiven twitterde,  kwam een onderzoek naar boven waarin de Franse wijnoogst  bewijs levert voor de opwarming van de aarde: hoe warmer de zomer, hoe eerder de druiven van het land gehaald kunnen worden. Aan de hand van historische oogstdata (1354 - 2018) in wijngebied Beaune (wiki), is te zien dat het oogsten van de Boergondische bottelvruchten in de afgelopen drie decennia versneld is vervroegd. "Records of grape harvest dates (GHD) are" namelijk "the oldest and the longest continuous phenological data in Europe", en vertellen daarmee een doorlopend verhaal. Daar kun je dus dingen van leren.

Hoe zie je opwarming in de wijnwinning?
Ten eerste: Dat de oogst tussen 1988 en 2018 dertien dagen eerder plaats vond dan in de eeuwen daarvoor: *"From 1354 to 1987 grapes were on average picked from 28 September on, whereby during the last 31 year long period of rapid Global Warming from 1988 to 2018 harvests began 13 days earlier. In the Paris temperature measurements since 1659, April-to-July temperature reached the highest value ever in 2018."
*Ten tweede: de vijf procent vroegste oogstdata (in totaal 33 oogstjaren) zijn ongelijk verdeeld over de eeuwen. 21 keer tussen 1393 en 1719, slechts vijf keer tussen de volgende drie eeuwen van 1720 tot 2002, en sinds 2003 ineens bij acht van de zestien zomers. "In sum", concludeert het onderzoek, "The 664-year-long Beaune GHD series demonstrates that outstanding hot and dry years in the past were outliers, whereby they became the norm since the transition to rapid Global Warming in 1988."

**Plaatje voor de sfeer?
**Onderstaande afbeelding laat zien dat hoe hoger de gemiddelde temperatuur tussen april en juli is (y-as), hoe vroeger in het jaar de druivenoogst wordt binnen gehaald (x-as, in verstreken dagen van het jaar). Na de breek nog een grafiek met de vijf procent warmtepieken sinds 1354 en een oogstkalender die laat zien hoeveel de oogst in korte tijd vervroegd is binnen gehaald ten opzichte van voorgaande eeuwen. Heldere plaatjes: dat wordt heel veel witte wijn met ijs in de nabije toekomst. Nu nog een wijnkenner vinden die tegengeluid geeft door aan de hand van de smaak te beweren dat de Beaune de afgelopen jaren te vroeg van het veld is gehaald. Het hele onderzoek (uit januari 2019) met nog veel meer data en grafieken is hierrr te lezen. Zin in druiven nu.

Steeds vaker, steeds vroegere oogst

Een halve maand eerder dan de eeuwen daarvoor

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.