achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Bassiehof - Dankzij dit duo hebben 18.000 asielzoekers geen bsn

Maar er is geen asielcrisis, echt niet

Een bericht van de NOS dit weekeinde: “Geen werk voor 18.000 asielzoekers en statushouders door wachtlijst bsn.” Zonder burgerservicenummer geen werk (of uitkering, bijna de helft van deze groepen gaat hangen aan de Rijkstiet) laat staan een huis. Kwalijke zaak dus: bijna alle sectoren komen handen tekort. Bovendien loopt de schatkist nu tientallen miljoenen euro’s mis; want wie niet werkt, betaalt geen belasting. Een zinnetje uit het artikel valt op: “Begin 2022 stonden er nog 2330 mensen op de wachtlijst voor een bsn.” Alarmbellen gaan af; want waarom vermeldt de NOS de aantallen uit 2023 eigenlijk niet?

De cijfers erbij gezocht en gevonden in een Kamerbrief uit mei vorig jaar van dan nog staatssecretaris asielzaken Eric van der Burg (VVD) en Binnenlandse Zaken-stas Alexandra van Huffelen (D66). Het duo schrijft dat het op dat moment gaat om 13.440 personen zonder bsn. In een soortgelijke schrijven vandaag exact een maand geleden (!) meldt de nieuwe stas BZK Szolt Szabó (PVV) dat de aantallen zijn uitgegroeid tot 17.500 personen. Door de NOS zaterdag (BTW: waarom brengt de NOS dit verhaal gisteren en niet een maand eerder?) gemakshalve maar afgerond naar eerder genoemde 18.000.

Het komt er dus op neer dat er sinds mei vorig jaar 4060 asielzoekers en statushouders zonder bsn zijn bijgekomen. Dat klinkt al een stuk minder alarmistisch dan die kop met de naar boven afgeronde 18.000 van de NOS, nietwaar. Het is gissen wat de redenen van de nieuws NPO’ers zijn om een en ander zo aan te vliegen.

Enfin, eén van de meest uitgekauwde citaten van professor Pin uit het asieldossier is: "Elke huisvrouw kan u vertellen dat u eerst de kraan moet dichtdraaien als u gaat dweilen." Maar het doet twee decennia later nog steeds opgeld. Van der Burg en zijn fans mogen graag vertellen hoe hij als staatssecretaris zich steeds schorder een bloemkooloor belde met burgemeesters om noodopvang te regelen zodat hij nog veel méér asielzoekers kon toelaten. Ondertussen vergaten hij en Van Huffelen een bsn te regelen voor hen die er al waren, weten we nu.

Maar er is geen asielcrisis, echt niet.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.