achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Exclusief: Poetin reageert op open brief van X'er Sander Sassen

Historisch

De wereld was er niet klaar voor, maar plots gooide een dappere X'er een knuppel in het geopolitieke hoenderhok. Een afweging die velen niet zouden durven maken uit angst voor de goelag of een gifmoord, maar waarvan Sander Sassen begreep dat het nu of nooit was. Voor het eerst sinds Marinus van der Lubbe poogde een Nederlandse enkeling een verandering teweeg te brengen op het wereldtoneel, ditmaal slechts bewapend met een toetsenbord en een hoofd vol wijsheid. Hij moest en zou president Vladimir Poetin persoonlijk aanspreken. En persoonlijk werd het. Zoals hij ook zelf aangaf was Sassen tot dit moment slechts een burger, iemand die Poetin waarschijnlijk niet zou opmerken in een menigte. Maar het betoog was dermate gepassioneerd dat het wel degelijk een weg vond naar de hoogste kringen van het Kremlin. Poetin reageerde. Exclusief bij GeenStijl.

De oorspronkelijke in het Russisch geschreven tekst, zoals deze onze redactie bereikte:

"Сандер,

Кем вы себя считаете? Ты правда думаешь, что я буду все это читать? Как будто мне нечем заняться, черт возьми, кроме как читать сообщения от извращенных рыцарей клавиатуры. Если ваше письмо что-то и вызвало, так это то, что я теперь буду еще больше стараться уничтожить Запад. Просто чтобы позлить таких высокомерных ничтожеств, как вы. Какое мне дело до того, что твой дед говорил о русских медведях? Идите и лижите других мировых лидеров.

большой член,

Путин."

De redactie van Geenstijl heeft de reactie vertaald naar het Nederlands.

"Lieve Sander,

Je hebt gelijk dat ik op het eerste oog niet onder de indruk was van een ellenlange Tweet, of nouja X-post zoals dat tegenwoordig heet, van een willekeurige Jan Lul uit Nederland. Al gauw had ik echter in de gaten dat de woorden die tot mij werden gericht niet kwamen van zomaar een doodnormale ziel, maar dat ik werd aangesproken door een groots ziener. Iemand die temidden van een hoog opgelopen oorlog niet is meegesleept in anti-Rusland-retoriek, maar die mij durfde aan te spreken als medemens. Dank voor je uitgebreide uitleg over je persoonlijke geschiedenis met de spanningen tussen het Westen en Moeder Rusland. Sander, je hebt me geraakt. Je zegt dat de Russische beer (kinky!) zich moet beheersen en als stem van redelijkheid temidden van chaos en provocatie moet opstaan om deze ellende te beëindigen. Je hebt volkomen gelijk dat die stem van redelijkheid alleen maar de mijne kan zijn. Ik zal met onmiddellijke ingang de gevechten stoppen en aanbieden om tafel te gaan met alle betrokken partijen. Sander, bedankt. Niet alleen namens mijzelf, maar namens Moeder Rusland en de hele wereldbevolking.

Met alle respect,

Vladimir."

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.