achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

RIP. Nevenfunctionerende babyboomers geven raadgevend referendum definitieve doodschop

Wat is de Nederlandse democratie toch geweldig georganiseerd.

Vandaag komen er allerlei mensen waar geen gewone burger op gestemd heeft bij elkaar om er voor te zorgen dat burgers nooit meer tegen stomme wetten kunnen stemmen. De Eerste Kamer gaat nu dan eindelijk zijn oordeel vellen over de afschaffing van de wet raadgevend referendum en iedereen en zijn politieke duider kan wel raden dat Kajsa Ollongren een meerderheid gaat krijgen voor deze verschraling van de democratie. Schijt aan de zeven hoogleraren, schijt aan de commissie-Remkes, schijt aan die ene oude man met zijn touwtje uit de brievenbus, alles om de burger monddood te maken. VOLG HET HIER LIVE. Na de breek een brief van Ome Niesco aan senator Thom de Graaf, u weet wel, de man die binnenkort vice-voorzitter wordt van de Raad van State.
UPDATE: De motie om de regering te vragen de afschaffing alsnog referendabel te maken is verworpen. Straks wordt er gestemd over de afschaffing zelf.
UPDATE: 40 senatoren voor, 35 tegen. De afschaffing van het referendum is definitief. Er werd volledig langs partijlijnen gestemd: de coalitiepartijen én de SGP stemden voor. Senatoren Atsma, Backer, Van Bijsterveld, Bikker, Bredenoord, Brinkman, Broekers-Knol, Bruijn, De Bruijn-Wezelman, D. van Dijk, Duthler, Engels, Ester, Flierman, De Graaf, De Grave, Huijbregts-Schiedon, Jorritsma-Lebbink, Van Kappen, N. van Kesteren, Klip-Martin, Knapen, Knip, Kuiper, Lokin-Sassen, Martens, Oomen-Ruijten, Pijlman, Prast, Van Rij, Rinooy Kan, Rombouts, Schaap, Schalk, Schaper, Schnabel, Schouwenaar, Stienen, Van de Ven en De Vries-Leggedoor vinden allemaal dat u uw bek moet houden.

Boosmaakvideo

Huichelaar Hans Engels legt uit waarom D66 democratie wil afschaffen

Geachte senator De Graaf,

\

Ongelooflijk jammer hoe het allemaal is gelopen en hoe cynisch dat een van uw laatste stemmingen het besluit is om het referendum af te schaffen. Hieronder mijn hartekreet.

Ik kan niet in uw hart en hoofd kijken, maar ik vrees dat u morgen van plan bent voor het afschaffen van het raadgevend referendum te stemmen. In de afgelopen weken heb ik u benaderd voor een gesprek met mij namens Meer Democratie. Net als uw collega’s liet u mij weten dat ik contact op moest nemen met de woordvoerder, hetgeen ik deed. Uw woordvoerder liet vervolgens weten een gesprek met mij niet zinvol te achten. Waarvan akte.

Tot morgen kunt u zich als senator nog verschuilen achter de woordvoerder. Maar tijdens de stemming gaat dat niet meer. Uw naam zal worden genoemd op basis waarvan u ‘zonder last’ moet aangeven of u voor of tegen de intrekkingswet raadgevend referendum bent. U alleen moet die afweging maken, niet de coalitie of de fractie, niet de woordvoerder, niet Alexander Pechtold.

Ik vraag me oprecht af hoe het voelt om tegen iets te stemmen waar D66 dertig jaar lang voor geknokt heeft, voor iets dat in talloze D66 verkiezingsprogramma’s heeft gestaan. Hoe voelt het om de argumenten te omarmen van de geharnaste, conservatieve tegenstanders van het referendum? Nota bene clubs die D66 vaak hebben laten struikelen als het er op aan kwam om iets aan de democratie te vernieuwen? Uw stem is in flagrante tegenspraak met de D66 verkiezingsprogramma’s op basis waarvan uw partij de kiezer heeft verleid op uw partij te stemmen en op basis waarvan u weer senator bent geworden.

Het referendum wordt afgeschaft, met een zeer krappe meerderheid, tegen de wil van de meerderheid van de bevolking. Zonder dat de burger hierover mee mag beslissen, terwijl dat juist in de Wet Raadgevend Referendum was geregeld. De burger kan ook niet naar de Raad van State om beroep aan te tekenen tegen het niet referendabel verklaren van de intrekkingswet. Wij vinden dat een flagrante schending van democratische rechten. De civiele rechter heeft vorige week aangegeven niet te kunnen treden in het wetsproces, maar hebben wel aangegeven een ‘rechtstekort’ te zien in de gang van zaken rond de afschaffing. Iets om ernstig over na te denken lijkt ons.

Het politiek cynisme woekert ondertussen voort en u draagt met uw mogelijke stem tegen het referendum bij aan dat cynisme. Uw remedie tegen populisme is het opwerpen van hogere muren voor mensen om hun betrokkenheid bij onderwerpen waarover zij zich zorgen maken, ingewikkelder te maken. Het zal het populisme echter niet stoppen, maar juist versterken.

Ik roep u namens Meer Democratie op om morgen tegen de intrekkingswet raadgevend referendum te stemmen. Denk aan de D in D66!

\

Niesco Dubbelboer

Meer Democratie

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.