achtergrond

Geenstijl

LIVEBLOG 27. Channel 12: "Er zijn verwachtingen dat grondinvasie vannacht begint", IDF voltooit voorbereidingen

We gaan doorrrrrr

×Hedenochtend werden er weer pamfletten verspreid in Gaza met de oproep te evacueren naar het zuiden, en daar wordt massaal gehoor aan gegeven. Toch zijn er ook nog heel veel mensen in Gaza-Stad en omstreken die van geen wijken weten, waardoor het hoe dan ook een bloedige affaire zal worden. Over bloed gesproken: er blijven vervelende video's binnenstromen, voornamelijk in Telegram-groepen. We zitten hier niet om de gruweldaden van Hamas door een Hans Laroes-zeefje te halen dus we schotelen ze gewoon voor, hier op GeenStijl, en dan mag u zelf kiezen of u kijkt. Later: meerrrrrr.
Update 14:30 - Stilte voor de storm dus: tanks en APC's klitten samen aan de grens
Update 14:45 - Gerommel aan de grens. Raketaanval vanuit Libanon richting Har Dov. Israël reageert met artillerie
Update 14:51 - Onbevestigde beelden van de beschietingen aan de Libanon-Israël-grens
Update 15:05 - We melden het hier maar voor de vorm, maar Hamas (niet per se de meest betrouwbare bron) laat dus weten dat er de afgelopen 24 uur 9 gijzelaars (van wie 4 niet-Israëliërs) zijn omgekomen door luchtaanvallen van de IDF. Maar ja, wat moeten we met die info
Update 15:27 - Meer dan 10.000 (!) pro-Palestijnse demonstranten verzamelen zich in Londen.
Update 15:30 - Steeds meer Israelische pantsereenheden verzamelen zich langs de Gazagrens.
Update 16:45 - WOW. Dikke video, volgens het bijschrift mogelijk een bermbom door Hamas (vermomd als IDF-airstrike) om de vluchtende Gazanen te verneuken. "There is a distinct possibility that Hamas may have just hit an evacuation route from northern Gaza with a VBIED, framing it as an Israeli air strike.  Of note: 30 FPS video and not incoming projectile seen Explosion appears to be from a gas cylinder "
Update 16:58 - Israël as we speak aan het beuken op Libanon
Update: 18:00 - MinPres Mark Rutte (DEM) heeft met president Abbas (PA) gebeld. KOST WEER GELD.
Update 19:08 - Het Israelische Channel 12 zegt dat "er verwachtingen zijn dat de grondinvasie vannacht begint". Om 00:01 is de sjabbat voorbij, dat wel. Ook zegt de IDF dat het "is completing preparations for a “significant ground operation” in the Gaza Strip. In a statement, the IDF says it is readying to “expand the offensive” by implementing a “wide range of offensive operational plans” which it says include a “joint and coordinated attack from the air, sea and land.” "
Update 19:14 - De VS laat weten dat hun schepen aan de Israelische kust ingezet zullen worden om Hezbollah-raketten te onderscheppen en dat het pro-Iraanse milities in Syrië en Irak aan zal vallen als de boel escaleert.
Update 19:16 - Hamas publiceert nieuwe video: "Israel, dit staat je te wachten als je Gaza betreedt". Hier een IDF-video van de troepenopbouw rond Gaza.
Update 19:31 - Nieuwe berichten van verhoogde troepenbeweging rond Gaza.
Update 19:36 - Kon je op wachten natuurlijk maar het klinkt "Khybar khybar ya yahud" door de straten van Londen.
Update 19:39 - AIF deelt video en foto's waarin volgens hen te zien zou zijn hoe Hamas burgers verhindert te vluchten.
Update 19:41 - Op moment van schrijven nog steeds onmogelijk op authenticiteit  te checken, maar er zijn al meerdere foto's uit Duitsland verschenen van jodensterren getekend op deuren van huizen van joodse mensen.
Update 19:52 - Haha.
Update 19:57 - Misschien klein voor een Nederlands publiek, maar een aardverschuiving in de VS. De verpersoonlijking van Hollywood-correctheid Amy Schumer (blijkbaar joods) post een story op Instagram met de strekking: 'Ik deed met alle sociale protesten voor alle onderdrukten mee. Maar nu komen ze voor mij en sta ik alleen, want ik ben joods.'
Update 20:08 - Een IDF-woordvoerder zegt tegen AP dat "Israel will strike Gaza City "very soon"".
Update 20:14 - Video: Fauda's zalfheer Captain Ayoub laat van zich horen.
Update 20:21 - Iron Dome actief boven Herzliya.
Update 20:37 - Hamas-raketten richten aanzienlijke schade aan in het Bat Yam-district te Tel Aviv.
Update 20:44 - De EU verdrievoudigt humanitaire hulp aan Gaza. Wel volstrekt onduidelijk hoe dat binnen zal komen, want het ligt nogal gevoelig rond Gaza's Rafa-grens met Egypte.
Update 20:46 - 'Fact checker' Marieke Kuypers schrikt van Volkskrant-tweet "Israël wil wraak nemen op de ‘beesten’ van Hamas - maar wat moet het land aan met een halfleeg geveegd Gaza?"
Update 22:21 - IDF meldt dat "two rocketslaunched from Syria at northern Israel, both landed in open areas. Iron Dome launched at a "suspicious target" that entered Israeli airspace from Lebanon, but further details are under investigation, the IDF adds." De vorige raketten uit Syrië landden op Syrisch grondgebied, deze dus niet.
Update 22:23 - Mogelijk weer een Hamas-infiltratie rond Zikim en Karmia. UPDATE: alarm opgeheven.
Update 22:27 - Netanyahu bezocht vandaag gedecimeerde kibboetsen Be'eri en Kibbutz Kfar Aza.
Update 22:34 - Zien we nu pas, nog veel luidere, massalere "Khybar khybar ya yahud", "Takbir! Allah Akbar!" in Londen.
Update 22:36 - Defensie laat weten dat alle wegen naar Eindhoven leiden: "De vierde vlucht uit Israëlis zojuist veilig aangekomen op VlbEindhoven. Ook morgen staat een repatriëringsvlucht met een A330_MMU MRTT gepland. Deze vliegt van Keulen naar Tel Aviv en landt ook weer in Keulen. Van daaruit zetten we bussen in voor het vervoer naar Eindhoven."
Update 22:44 - "Explosions reported in Aleppo, Syria. Initial reports of Israelistrikes."
Update 22:46 - Even twee dingetjes over 7 oktober-hoofdsponsor Iran: het liet Israel vandaag weten dat het geen verdere escalatie wil, maar zich genoodzaakt voelt in te grijpen in geval van een Israelische grondinvasie. En hedenavond ontmoette de Iraans MinBuz Hamas' politiek leider Ismail Haniyeh in Qatar. Wat toch wel als een officiële bekendmaking van hun verstandhoudingen. 
Update 23:04 - IDF deelt nieuwe video waarin Arabische woordvoerder Gazanen nogmaals vraagt naar het zuiden te vluchten en uitlegt dat hun oorlog tegen Hamas, en niet de Gazaanse bevolking is. "Civilians in Gaza, don't let Hamas seal your fate."
Update 23:13 - Nu "hevige bombardementen" op Gaza. De laatsten voor een grondinvasie?
COMMENTS CLOSED: Verder in LIVEBLOG 28

Dit dus

Alles teruglezen?

Bedrag:

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Rutte over Rafah - don't mention the hostutsjus

Het steenkolenhebreeuws van onze minister-president aan vooravond EU-top

@Pritt Stift | 21-03-24 | 16:20 | 194 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.