achtergrond

Geenstijl

Trump en de ondergang van de pang pang club

GeldBlog

Trump was weer eens Trump, toen hij zei dat NAVO-landen die niet genoeg meebetalen het verdienen om binnengevallen te worden door de Russen. Hij zei zelfs dat hij dit zou aanmoedigen! Gehele Europese media en politiek vielen er natuurlijk over. Trump zou een Poetin vriend zijn, de Europeanen (daar bedoelen ze meestal EU-ingezetenen mee) voor de leeuwen gooien, Oekraïne de doodsteek hebben gegeven, en zo verder. De man is gek en heel Europa (lees wederom EU) moet zich voorbereiden op een nieuwe presidentstermijn van Trump, zo luidt de consensus.

Nu is Trump niet gek, maar wel een enorme hork die gewend is zijn macht te (mis-/) gebruiken om zijn wil door te drukken. Hij zet mensen makkelijk voor het blok en pest iedereen in wezen net zo lang tot ze zwichten. Hij geeft dan ook niks om de mening van de mensen waar hij mee werkt.

Normaal is dit allemaal niet zo goed. Zo omgaan met mensen is nou niet bepaald goed voor de lange termijn en verklaart ook waarom zoveel politici en beleidsmakers een hekel aan hem hebben. Echter, een bully is soms precies wat er nodig is om een systeem te resetten.

Zo waarschuwde Trump in zijn eerste termijn als president, dat Duitsland te afhankelijk was van Russisch gas en hij werd door Duitsland en andere landen uitgelachen. Trump was immers een gek en wist niet waarover hij het had. Nou, hoe dat afgelopen is weten we inmiddels.

Ook waarschuwde Trump toen al dat de NAVO-landen zich niet aan de afspraak hielden om 2% van het BBP te spenderen aan defensie; bijna geen enkel land haalde de 2% norm. In ons land werd defensie afgedaan als een barbaarse reliek en soldaten moesten maar “pang pang” roepen! De EU had namelijk voor vrede gezorgd, zo claimde de pang-pang club.

Maar die vrede was er in eerste instantie niet door de EU, maar door het optuigen van de interne markt (oorlogsindustrie raakte verweven waardoor oorlog steeds minder aantrekkelijk werd), de NAVO en de dreiging van de USSR, want die zorgden ervoor dat de (uiteindelijke) EU-lidstaten samen optrokken. En toen de door de Amerikanen ingezette wapenwedloop de USSR het faillissement in duwde, begon de West-Europese vredestijd pas echt. Hierdoor kon defensie op steeds minder politieke en financiële steun rekenen; de militaire slagkracht van de West-Europa nam gestaag af.

Toen Rusland de Krim innam, werd de NAVO enigszins wakker en spraken de leden dus af om 2% van het BBP aan defensie te zullen uitgeven. Echter, deze NAVO-norm werd compleet genegeerd door de meeste leden. De VS werd hierdoor in zijn eentje verantwoordelijk gemaakt voor de verdediging van West-Europa. Trump stelde dus terecht vast dat de andere NAVO-leden contractbreuk pleegden. Ook toen werd Trump uitgelachen en uitgejouwd.

En toen kwam de volgende zet van Poetin: de rest van Oekraïne. Nu, wordt iedereen pas echt wakker en komt men erachter dat ons materieel verouderd is, dat ons leger te klein is, dat munitievoorraden veel te laag zijn, en dat onze militaire productiecapaciteit totaal niet afdoende is. Grote paniek dus en ieder NAVO-lid probeert nu de 2% norm te halen. Maar ja, in de huidige omstandigheden waar er een tekort is aan werknemers, waar materieel gewoonweg niet (snel genoeg) geleverd kan worden, waar het uitbreiden van de militaire industrie een proces van jaren is, waar inflatie nog steeds niet is bedwongen, en waar Covid de nodige schade aan de staatsfinanciën heeft veroorzaakt, is het allesbehalve makkelijk om de doelstellingen te behalen.

De botte opmerking van Trump moet dan ook gezien worden als een extra aansporing van de NAVO-leden om hun zaken zo snel mogelijk op orde te krijgen. Het is te hopen dat Trump wel inziet dat het opschroeven van de militaire capaciteit van de NAVO wel enige tijd kan duren.

Al met al, hebben de huidige omstandigheden de pang pang club de nek omgedraaid; iedereen ziet nu in dat een sterke defensie een noodzaak is. Maar helaas zijn de sujetten achter de pang pang club overgelopen naar een andere club: de EU-defensie club. De uitlatingen van Trump waren namelijk koren op de molen van deze club, want het gaf precies de noodzaak aan voor de EU om haar eigen leger op te tuigen!

En zo lopen de hazen nou in de politiek; je creëert een probleem (pang pang club) en draagt jezelf (maar dan onder een andere noemer: de EU defensie club) aan als de oplossing. Win-win. De oude BBC TV serie ”Yes, Minister!” bleek toch verdomd accuraat het politieke spel weer te geven.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

GeldBlog - My 2 cents

Daar is ie dan, mijn laatste column voor Geenstijl. De oude eik (sommigen zouden zeggen treurwilg) maakt ruimte voor nieuwe groei bij het roze blog.

@Alexander Sassen van Elsloo | 28-04-24 | 19:55 | 139 reacties

GeldBlog - De Oostenrijkse School

Na zoveel misère, zijn zelfs veel arme mensen zich nu bewust dat het anders moet.

@Alexander Sassen van Elsloo | 21-04-24 | 20:30 | 113 reacties

Goh, Europese Commissie maakt volgende week 50 miljoen euro over naar UNRWA

Ursula von der Leyen heeft geen zin om onderzoek naar Hamas-banden af te wachten

@Bas Paternotte | 01-03-24 | 13:59 | 266 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.