achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Gerechtshof Den Haag oordeelt: "Nederland moet binnen 7 dagen stoppen met levering F35-onderdelen aan Israël"

Oh ja joh rechtbank?

Israël heeft er 36 in dienst

In de uitspraak van Gerechtshof Den Haag in zaak het kort geding van Oxfam Novib, Stichting Vredesbeweging Pax en Stichting The Rights Forum tegen de Nederlandse Staat lezen we:

"Nederland moet de uitvoer van F-35-onderdelen naar Israël stoppen

Het hof stelt Oxfam Novib in het gelijk. Het hof oordeelt dat er een duidelijk risico bestaat dat met de F-35-gevechtsvliegtuigen van Israël ernstige schendingen van het humanitaire oorlogsrecht worden gepleegd in de Gazastrook. Israël houdt bij haar aanvallen onvoldoende rekening met de gevolgen voor de burgerbevolking. Bij de aanvallen door Israël zijn disproportioneel veel burgerslachtoffers gevallen, waaronder duizenden kinderen. Op grond van verschillende internationale regelingen waarbij Nederland partij is, moet Nederland de uitvoer van militaire goederen verbieden als een duidelijk risico bestaat op ernstige schendingen van het humanitaire oorlogsrecht. Dat betekent dat vanuit Nederland geen uitvoer van F-35-onderdelen naar Israël mag plaatsvinden. De Minister is bij haar besluit om niet in de uitvoervergunning in te grijpen ten onrechte deze internationale verplichtingen niet nagekomen. Het hof beveelt de Staat dan ook binnen 7 dagen een eind te maken aan de verdere uitvoer van F-35-onderdelen naar Israël."

Ja, roept toch een aantal vragen op, zoals: kan dat zomaar als partnerland in een internationale F35-verdragslijn? Gaat Rutte dit uit laten voeren aan de vooravond van zijn NAVO-leiderschap? Gaat dit gevolgen hebben voor de Nederlandse bestelling van het Israëlische PULS - Precisie en universeel lanceersysteem - raketartilleriesysteem? Heeft u de betaler zin de kosten van contractbreuk op te hoesten? Worden de gederfde inkomsten gecompenseerd? En valt dit onder "onvoldoende rekening houden met burgerbevolking" ja?

Update 11:56 - Lees het gehele arrest alhier.
Update 14:43 - Minister Geoffrey van Leeuwen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking schrijft dat de Staat in beroep gaat tegen de uitspraak:

"De Staat gaat in cassatie tegen de uitspraak van het Hof over de doorlevering van F-35-onderdelen. Volgens het kabinet is het aan de Staat om zijn buitenlandbeleid vorm te geven. We hebben afspraken over de doorlevering met andere F-35-landen, en Nederland moet een betrouwbare partner zijn. Bovendien heeft Israël de F-35 nodig om zich te verdedigen tegen dreigingen uit de regio, los van Gaza."

Update 17:51 - "Lockheed Martin Israel, the local division of the US aerospace giant that manufactures the F-35, says it is evaluating the impact of a Dutch court decision ruling that The Netherlands must stop delivering parts for the fighter jets used by Israel. "We’re working closely with the F-35 Joint Program Office to evaluate the impacts the recent Dutch court ruling will have on our supply chain," the company says. "We stand ready to support the US government and allies as needed," it adds."

Ja die vliegen zonder Nederland ook wel hoor, maar het is weer een genante vertoning

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.