Feynman en/of Feiten - Stemmen of betalen

Toen op 14 juni 1985 het Schengenverdrag werd getekend zouden Europese binnengrenzen wijken voor gezamenlijke buitengrenzen. Toen dertig jaar later, na elf jaar lidmaatschap, Hongarije een hek neerzette op de buitengrenzen, werden zij verketterd vanuit Brussel. Al helemaal toen bleek dat in Wenen de Visegrad-landen samenkwamen om buiten de EU om te praten over meer hekken.
Premier Orbán wil een referendum uitschrijven of Hongarije 1600 gedeporteerde vluchtelingen moet accepteren. Tsjechië overweegt zelfs een referendum om helemaal uit de unie te stappen. Schokgolven in de Europese Unie worden niet veroorzaakt door volkeren die naar de stembus gaan, maar door de EU die geen antwoord had op de migratiegolf, werkloosheid of schuldencrisis.
Sprookjes
Geld bestaat eigenlijk alleen maar uit een stukje gewalst waaibomenhout en een stukje verzonnen vertrouwen. Totale incompetentie om tijdens een crisis, recessie of revolutie dat gevoel van vertrouwen af te breken door te suggereren het 500 euro-biljet op te heffen. Geld heeft drie functies: rekenen, oppotten & ruilen.
Nu zitten de centrale banken in het mantra dat als de geldhoeveelheid maar stijgt, de hoeveelheid ruilhandel mee stijgt. Meer muntjes, dus meer transacties. We zien het extra geschapen geld echter zinloos aan de kant liggen. Aan de ene kant als giraal bezit van partijen met geld die geen idee hebben wat de toekomst brengt en bij twijfel alles oppotten. Geen risico meer hoeven nemen.
Schulden
Aan de andere kant als schulden van personen, bedrijven, instellingen, banken en landen. Schulden die soms zo hoog zijn dat niemand meer gelooft in terugbetaling. Zelfs de rijke landen zitten ruim boven de 60% schuld/BBP-norm en hebben dankzij kunstmatig lage rentestanden kans op beperkte begrotingstekorten.
Landen betalen rekeningen met vers gedrukt geld. Monetaire financiering via banken zonder tucht of rekening van de markt. De centrale bank schept geld door het gratis uit te lenen of door rotte leningen op te kopen met nog rottere overheidsgaranties (kwantitatieve verrijking). Dat geld wordt vervolgens weer uitgeleend aan overheden met een gat in hun hand.
Oekraïne
Het IMF probeert Oekraïne al twintig jaar te helpen. 1995: 1,96 miljard, 1996: 867 miljoen, 1997: 542 miljoen, 1998: 2,2 miljard, 1999: 366 miljoen, 2004: 605 miljoen, 2005: 15% inflatie, 2008: 16,4 miljard, 2010: 15,8 miljard 2014: 17 miljard, 2015: 17,5 miljard. En dat is alleen nog maar het deel vanuit het IMF. Het totale pakket toucheert nu 40 miljard. Het lukt niet.
Het idee was om als lender of last resort te helpen een land een moeilijke periode te overbruggen, systeemfouten te verwijderen en dan zonder kwijtscheldingen het dossier te sluiten. Het IMF staat alleen maar de ene noodlening met de andere af te lossen. Oekraïne komt alleen maar dieper in de schulden. De IMF is inmiddels zo klaar met de corruptie dat het dreigt de stekker eruit te trekken.
Infuus
Volgens het associatieverdrag staat de EU te popelen om het stokje over te nemen. Artikel 453: Oekraïne komt in aanmerking voor financiële bijstand
.
Artikel 454: Regels conform de ESM, EFSF etc zelf.
Artikel 455: Austerity verplichting.
Artikel 456: Troika methode.
In een verdrag van honderden pagina's wordt achteraan in een A4-tje een achterdeurtje opengezet om tientallen miljarden op te sturen.
Als aanhanger van het empirisme vraag ik me af hoe vaak het IMF, EU en vrienden nog met dossiers zoals Oekraïne of Griekenland op hun bek willen gaan, voordat zij een conclusie willen trekken met betrekking tot hun hypothese dat ze Oekraïne of zichzelf aan het helpen zijn. Ik zou een junk een maaltijd en een vacature geven. Geen extra schulden, onderdak of contant geld.
Een vreemd land moet je geen Brusselse overheersing, zachte heelmeesters of kwakzalvers gunnen, maar duidelijkheid, kennis & vrede.
6 april, uw keuze.