achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

De hype rond Moo Deng kan alleen maar slecht aflopen

We hebben een nieuwe Knut

Het kan u ontgaan zijn, maar de wereld is een kindster rijker. Een dierenkindster. Dwergnijlpaard Moo Deng, vrij vertaald Stuitervarken, uit Khao Kheow Open Zoo in Thailand is op weg om dé meme van de nazomer de worden. Daar heeft het in juli geboren dier tot nu toe 2 dingen voor nodig gehad; een schattig uiterlijk en verzorgers met een camera. Ieder nieuw beeld van het babynijlpaard wordt ontvangen als een geschenk uit de hemel en onofficiële merchandise zorgt bij honderden aanbieders voor rinkelende kassa's. De aantrekkingskracht van de kleine vetbol met oogjes is makkelijk te begrijpen. Moo Deng heeft daar zelf natuurlijk geen idee van, die krijgt vooral te maken met de schaduwkanten van de roem. De eerste tekenen van die schaduwkanten lieten niet lang op zich wachten.

Ondanks dat de Thaise dierentuin niets nalaat om de hype rond het nijlpaardje uit te melken, uitten de verzorgers van Moo Deng al hun zorgen over het grote enthousiasme dat er rond het dier is ontstaan. Een aantal bezoekers hoopte zo op een glimp van Moo Deng dat ze het dier bekogelde. Er werd onder andere met water en schelpen gegooid. Vanwege de overenthousiaste mensenmassa is inmiddels besloten om elke bezoeker maximaal 5 minuten bij het nijlpaardenverblijf te laten. Daarnaast is de beveiliging rond het verblijf opgevoerd. Totale gekte.

De verzorgers zelf schuwen het hinderen van Moo Dengs privacy overigens ook niet.  Vanaf het moment dat Moo Deng het licht zag, werden er camera's in haar gezicht gedrukt. Sowieso lijkt Moo Deng bijna permanent onderworpen aan directe interactie met mensen in het verblijf, iets dat in Westerse dierentuinen bij de meeste zoogdieren niet gebeurt omdat het over het algemeen stressverhogend werkt. In de filmpjes wordt Moo Deng onder andere door verzorgers gekieteld en op het achterwerk geslagen. Wij zijn geen biologen, maar dat zouden wij bij een (dwerg)nijlpaard in de natuur niet aanraden.

Er zullen de komende maanden nog honderdduizenden Moo Deng-fans naar Thailand afreizen. Daar hoeft meer 1 gek tussen te zitten en wij kunnen alvast verklappen dat er wel meer gekken tussen zullen zitten. Over een jaar of 4, als het dier al die gekken overleeft, breekt voor Moo Deng de puberteit aan. Dan wordt het pas echt pittig. We herinneren ons Knut, de Duitse ijsbeer. Ook die werd kort na de geboorte lijdend voorwerp in een mediahype. Er kwamen t-shirts, Knut-ondergoed en fotoshoots. Vervolgens bezweek Knut op 4-jarige leeftijd aan een overdosis heroïne. (niet doodchecken, red.) Het is te hopen dat het Moo Deng beter vergaat, maar de voortekenen zijn niet best.

NEE NIET INHAKEN, X!

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.