achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Boek nu uw PROFNAR voor LUCHTIGHEID op de werkvloer

Lekker gek!

Het is crisis op kantoor. Om je heen zie je collega's met ernstige gezichten. Een enkeling breekt en loopt huilend naar het toilet. De baas heeft jullie net op de hoogte gesteld van een onvermijdelijk massaontslag. Slechts 2 van de 23 werknemers op de afdeling kunnen blijven. Plots hoor je iets piepen, en een toeter. Een man op een eenwieler balanceert zijn weg naar het midden van de kantoortuin, in zijn handen jongleerballen. Het is Juri, de profnar. 

Als het aan deze halve advertorial van de NOS ligt, is dit binnenkort een realistisch scenario op de Nederlandse werkvloeren. Mensen raken massaal in een burn-out, grensoverschrijdend gedrag viert hoogtij en de beschikbare loketten voor het melden van misstanden worden niet gebruikt vanwege een verstikkende angstcultuur. De remedie: de PROFNAR, een hofnar zoals in de middeleeuwen maar dan voor het bedrijfsleven. De NOS heeft iemand gevonden die er rijk mee wordt.

Juri Hoedemakers is het brein achter de 'profnar'. "In die functie helpt hij bedrijven op een luchtige manier een spiegel voor te houden en te zoeken naar blinde vlekken binnen de organisatie. Dat doet hij door gesprekken te voeren met medewerkers, vaak tijdens een wandeling buiten de kantoormuren, door mee te draaien op afdelingen en door gevraagd en ongevraagd aan te schuiven bij overleggen."

De profnar wordt dus betaald om zijn bek open te trekken waar de rest dat niet durft en dan de boel lekker luchtig te houden! Als een opdringerige collega wandelt hij met je mee naar de koffieautomaat, net zolang tot je uit pure ergernis je diepste frustraties eruit gooit. "Wat hij in gesprekken met medewerkers naar boven haalt, koppelt hij geanonimiseerd weer terug naar de leiding van een bedrijf. "Ik ben de outsider on the inside. Ik zeg de meest erge dingen, rauw op je dak, maar wel luchtig gebracht.""

Dus, bent je uitgekeken op je functie als clini- of rouwclown? Sluit je aan bij het Narrengilde.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.