Referendumcie maakt puinhoop van subsidieregeling
Harry van Bommel stelde vanmiddag in het Vragenuur kritische vragen aan minister Plasterk over de chaos bij de toekenning van subsidies voor het referendum, en over de het buitenlandse bemoeigeld waarmee George Soros het Ja-kamp van Joshua Livestropop heeft gekocht. Plasterk was verhinderd, dus Stef Blok (VVD) gaf antwoord. Dat als een formulier ruimte heeft om door één persoon te worden ondertekend, het toch volstrekt logisch is dat meerdere mensen dat formulier moeten ondertekenen. Dat de referendum-commissie op afstand staat en de overheid dus geen schuld heeft. Dat als er iets mis gaat we dat straks natuurlijk moeten evalueren. Dat campagne voeren best in drie weken kan, alsof er geen flyers gemaakt hoeven te worden, teams samengesteld, zaaltjes gereserveerd. Dat de extra tijd die de referendum-commissie neemt dus goed nieuws is. Dat belastinggeld goed moet worden besteed. Als de VVD van Stef Blok, die in 2013 bijna 4 miljoen euro subsidie kreeg, zo campagne zou voeren zouden ze nu niet de grootste partij zijn in de Tweede Kamer.
Als verkiezingen verliezen ook de doelstelling van de referendum-commissie is, dan zijn ze succesvol op weg het referendum om zeep te helpen. Pels-Rijcken Drooglever, het kantoor van de knetterdure landsadvocaat, lijkt de weg en de controle kwijt te zijn. Daar zitten peperdure juristen en notarissen al sinds 14 december over in totaal zo'n 160 aanvragen gebogen en besluiten pas rond 1 maart wie wat krijgt. Waar twee miljoen bedoeld was voor goedbedoelde campagne-initiatieven, worden aanvragers door juridische haarkloverij tot wanhoop gedreven.
Na de organisaties waren vandaag de individuele aanvragers aan de beurt. Bijna 2.000 campaigners hebben zich inmiddels gemeld voor het Leger des Peils (en aanmelden kan nog steeds!). Een aantal waar menig politieke partij stikjaloers op zou worden. Die kunnen nog eens campagne voeren. En onder die campaigners zijn tientallen burgers van Nederland die de democratie echt willen redden en hun nek hebben uitgestoken. Ze hebben gedaan wat de referendum-commissie zei dat ze wilde zien gebeuren: een subsidieaanvraag indienen. Een goede campagne kost nu eenmaal geld. Hebben de politieke partijen bij de laatste verkiezingen nog 10,7 miljoen euro uitgegeven, de burger moet het doen met een schamele 5.000 euro. Daar kun je geen fuck mee, zei ook Kay van der Linde deze week nog in de Volkskrant.
Tenzij je samenwerkt. En dat lijkt de referendum-commissie in het verkeerde keelgat te schieten. Dat de campaigners flyers bestellen, dat is niet zon probleem. Maar dan wel graag die flyers zomaar bij mensen in de bus dumpen, mensen aanspreken waar je geen fuck van weet en maar hopen dat je campagnecollegas, die je niet kent, hetzelfde doen in een ándere buurt. Maar vooral geen analyse, geen afstemming en geen organisatie. Precies datgene wat politieke partijen zelf wel doen om een succesvolle campagne te voeren.
In plaats van al die burgers te omarmen en toe te juichen die hun nek uitsteken en verantwoordelijkheid nemen om op een serieuze wijze campagne te voeren en een bijdrage te leveren aan de democratie, worden ze lastiggevallen met juridische haarkloverij en te korte voorbereidingstijd die over blijft. Maar het Leger des Peils laat zich niet stoppen. Je kunt je aanmelden, je kunt doneren voor als we geen geld krijgen en wij, wij laten onze helden niet in de steek en helpen ze in het gevecht met de referendum-commissie. Want sabotage van een wettelijk goedgekeurd referendum, waar de (politieke en journalistieke) elite voor in z'n broek schijt, dat laten wij niet gebeuren. Het is ons referendum. Van het volk, voor het volk en ook door het volk. En het Leger des Peils maakt straks het verschil op 6 april.
.@raouldupre Niet waar. Referendum is aangevraagd vóór democratische inspraak. Verdrag was slechts kapstok. pic.twitter.com/HQg6tbFqju
— Bart Nijman (@BartNijman) February 2, 2016