achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

De Grote GeenStijl Haardhout TEST

Tamelijk droog topic

Paar jaar geleden had iedere bouwmarkt/tuincentrum 2 schappen met haardhout. Een pallet goedkope netzakken van circa euro 3,50, en een dure pallet "ovengedroogd" in plastic zakken van circa zes 6 euro. Das war einmal. Zie: oude advertentie.

Anno 2024 is de afd. haardhout bij Gamma/Karwei (zelfde bedrijf) in vierkante meters fors uitgebreid, en euro's duurderder. U kunt nu - naast de netzakken van 22liter of 8 kg - kiezen uit (plastic) zakken eik, beuk, berk, essen a euri 9,99. Ook supermarkten bieden haardhout aan - sommige filialen van AH in kustplaatsen deden dat al langer. Als we de reviews op de websites mogen geloven (wat we eigenlijk niet moeten doen) is bouwmarkthaardhout steeds populairder. Maar er zit een addertje onder het best wel dure schors, en soms is het goedkoperder om de cv een tikkie te geven.

Allerbelangrijkste van haardhout is het vochtpercentage. Dat moet minder alsdan 20% zijn, en liever nog wat minder. Heel erg nat (25%) brandt voor geen meter, geeft een luid sissend geluid in de houtkachel (dat heet droogkoken) en zorgt ervoor dat uw buren in binnenstedelijk gebied de NSB-functie van de Stookwijzer gebruiken. Heel erg droog is ook weer niet goed - dat fikt in no time weg, blijft u het kacheldeurtje openen & tikt het nogal aan in de portemonnee.

GeenStijl Keuringsdienst van Haarde nam de proef op de som en testte haardhout (voornamelijk de goedkopere netzakjes) van diverse bouwmarkten / tuincentra / supers. Alle tests werden gedaan in oktober 2024 en zijn uiteraard een momentopname. Een netzak van 22l cq 8kg gaat ongeveer 4/5 uur mee.

U doet er goed aan een vochtmeter mee te nemen naar de winkel/outlet, want er zijn verschillen, zo merkte de onderzoeksredactie van GeenStijl. Is het haardhout te nat (25%) of zit er schimmel op de blokken, gewoon laten liggen.

Vomar, 3,99 (aanbieding)

Gamma:  6,99

Welkoop: 6,39

Praxis: 6,49

Intermezzo: Hey GeenStijl, wat is dan het vochtpercentage van levende bomen? Hiero: prunus, esdoorn, pruim, peer. Ongeveer 40%

Openhaardhout XL online, 249,95 (halve kuub)

Tuincentrum Overvecht, netzak 22 l, 5,99

"Ovengedroogd" - bullshit of aanbeveling?

Es (fraxinus excelsior). Oktober 2023 gekapt, gekloofd en gezaagd en een jaar lang in Hollandsche wind & zon gedroogd. Wat de Amerikanen "seasoned" noemen.

Albert Heijn Ovengedroogd (berk, ca 6 kg) 6,99

Praxis Ovengedroogd (beuk) 9,99

Ovengedroogd haardhout klinkt mooi, maar het hangt er nogal vanaf hoe lang het hout ovengedroogd wordt. Nadeel is weer dat er energie voor nodig is om hout oven te drogen, dus doe maar duur. Ovengedroogd heet in Duitsland "Kammergetrockenetes Kaminholz" en in het Engels is het "kiln dried", want je killed er ook allemaal beestjes, wurmpjes en torretjes mee. Hier een prima Engelse uitleg over ovengedroogd. Klik evt. op vertalen.

De meneer in onderstaande video stopt een bonk esdoorn een uur lang in de oven op 170 graden, en dat helpt geen moer. Ovengedroogd is 4-6 dagen in de oven.

En wat hebben wij nou geleerd, GeenStijl?

Haardhout bij bouwmarkt/tuincentrum is over het algemeen prima, maar prijzig en niet altijd droog. Twee x troffen wij een zak kleddernatte zooi aan. Heeft u de (opslag)ruimte dan raden wij bulk aan bij de betere haardhouthandelaar, waarbij u rekening moet houden met Randstad (duur), regio (goedkoper), bezorgkosten en timing - half juli valt er wel eens wat van de kuubprijs af te lullen, in december niet.

Allergoedkoopst en schoonst en circulairst is uiteraard seasoned haardhout van eigen perceel, met een btw-percentage van 0. Maar dat perceel heeft niet iedereen en lukraak een boom omzagen mag ook al niet. Andere optie is om de melding "gratis haardhout + 25 km" in te stellen op Marktplaats, komt u ook nog eens ergens. 

Zo, en dan nu de houtkachel aan en lekker de column van Angela de Jong lezen 🔥.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.